dijous, 10 de març del 2011

L’ÀREA DE LLENGUA I LES TIC (reflexió final)

Des que vaig començar a fer feina a secundària que intent aplicar, cada vegada més, les TIC en la meva pràctica docent. Però, malauradament, els recursos encara no són, ni de lluny, els que necessitam.
Ara bé, des que he començat aquest curs, el fet que de totes les propostes sempre n’haguéssim de posar en pràctica alguna amb l’alumnat m’ha obligat a obviar l’escassesa de recursos i cercar solucions. Així que, una de les primeres coses que destac com a positives del curs és haver fet adornar-me que, en millors o pitjors condicions, tot es pot fer. Al costat d’això, haver tornat a engegar el bloc, que durant el curs passat pràcticament no va funcionar, m’ha engrescat molt.
En segon lloc, i enllaçant amb alguna de les reflexions que ja havia fet, el plantejament que la finalitat última és englobar sempre les quatre habilitats lingüístiques no l’hem de perdre de vista mai. I tampoc que de manera aïllada també s’han de treballar. Em refereix que les TIC signifiquen això i, a més, ho fan possible; cosa que, de vegades, és més difícil de plantejar des d’activitats considerades més tradicionals.
La pràctica amb l’alumnat m’ha demostrat, d’una bada, la seva competència absoluta en tecnologies (un avantatge!); de l’altra, que tot allò que implica treballar el mateix, però trencant la dinàmica de sempre engresca moltíssim. Això em fa pensar que d’ara endavant, i encara que sigui amb un parell de portàtils i el projector, rendibilitzar els recursos proposats des del curs i descobrir-ne més per posar-los en pràctica serà molt possible. Només cal ganes, imaginació, proposar-s’ho i endavant!

dilluns, 7 de març del 2011

Reflexió al voltant de l'activitat feta amb el glogster

He escollit treballar amb el glogster perquè, tenint en compte el temps i els recursos de què disposava, m’ha semblat el més senzill i productiu.
El desenvolupament l’he plantejat per a dues sessions, tot i que 5 dels alumnes encara no han pogut penjar la seva aportació per manca de temps. Així que, entre demà i demà passat completarem el pòster.
Durant la primera sessió (divendres passat, a l’aula d’informàtica) l’alumnat va triar a l’atzar un dels noms seleccionats prèviament per mi; després, tranquil·lament, anava cercant la informació que més convenient trobava: vídeos, textos i imatges relacionats amb la seva escriptora. A mesura que alguns d’ells acabaven, s’acostaven a un dels ordinadors en què practicaven les diverses eines del glogster, a través del meu compte d’usuari. Encara no els he facilitat el compte que els correspon perquè vaig trobar que així també era possible fer l’activitat. Ho tinc com a feina pendent, però.
La segona sessió (avui, a l’aula ordinària) ha consistit únicament en penjar tot allò que havia triat cadascú al pòster per a cada escriptora i de la manera que s’ha preferit. Individualment, i amb només un ordinador (perquè no ha pogut ser d’altra manera), ho han anat afegint i modificant.
És una eina amb la qual intentaré treballar en d’altres ocasions, i facilitaré els comptes d’usuari a l’alumnat, perquè realment s’han sorprès molt positivament del resultat final i de la facilitat de dissenyar el pòster.

Dones de la literatura catalana (glogster 2n ESO A)

diumenge, 6 de març del 2011

Un glogster per al Dia de la dona

Ja hem fet la primera part del procés: hem triat una escriptora i la informació, video i/o imatge o text que volem donar a conèixer. Ara només cal penjar-ho al glogster i fer els canvis que considerem adients. Així que,a la feina!
En acabar-lo el penjarem al bloc i convidarem els amics i amigues, i familiars perquè el vegin.